Alcohol de gevolgen voor je gezondheid!

Alcohol de gevolgen voor je gezondheid!

Alcohol is een verdovend middel. Het verdooft je hersenen. Via je maag en dunne darm komt de alcohol in je bloed, en zo bereikt het de hersenen na ongeveer 10 minuten. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van alcohol iets langer.

Alcohol is lekker en de roes die het als gevolg heeft, vinden we vaak prettig, maar wat kunnen de mogelijke positieve of negatieve gevolgen zijn voor je gezondheid?

In het algemeen kunnen we vaststellen dat positieve effecten bij matig gebruik. Bij overmatig gebruik van alcohol zal mogelijk eerder een negatief effect op je gezondheid optreden.

Laten we eerst positief beginnen.

Positieve effecten

Bij matig gebruik heeft alcohol een aantal positieve effecten: Je wordt vrolijk, losser en ontspannen. Je praat makkelijker en de moeheid verdwijnt. Kortom; het verhoogt de gezelligheid en de sfeer.

Matig alcohol gebruik vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Alcoholgebruik beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit geldt echter alleen voor mannen boven de 40 en vrouwen boven de 50. Bovendien geldt het alleen bij matig gebruik.

Voor mannen betekent dit maximaal 2 glazen per dag en voor vrouwen maximaal 1 glas per dag.

Alcohol in het bloed heeft als effect dat de afvoer van slecht cholesterol naar de lever wordt gestimuleerd. De kans op het dichtslibben van vaten wordt daarmee verkleind. Alcoholgebruik vergroot mogelijk ook het vermogen van het bloed om bloedstolsels op te lossen (zie bron 1).

Matig alcoholgebruik kan positief zijn voor de gezondheid

Alcohol leidt tot plezier en uit een aantal onderzoeken blijkt dat het ervaren van dit plezier een positief effect heeft op de gezondheid. De kans hierop is het grootst als matig gedronken wordt. (zie eveneens bron 1)

Alcohol gebruik heeft positieve economische gevolgen

De schatkist ontving in 2012 € 935 miljoen euro aan accijnzen (zie bron 2). De omzet in de horeca werd in 2007 geschat op €4.4 miljard. In de productie van alcohol werkten toen 8500 mensen. In de horeca werkten 300.000 mensen. In de verkoop (slijterijen) 2600.(zie bron 3)

Bronnen:

1. Snel. Alcohol nuchter bekeken (2000)

2. Fiscale Kengetallen 2012

3. Min VWS (2007.)

Nu wordt het wat negatiever.

Als eerste wil ik dat je bij jezelf te raadde gaat of jij misschien wellicht een probleem hebt met alcohol.

Heb jij een alcoholverslaving?

Alcohol gebruiken is heel normaal in onze samenleving. De meerderheid van de bevolking drinkt regelmatig een glas wijn bij het eten of een biertje voor de tv. Veel mensen drinken ook wel eens een drankje te veel, maar dat betekent nog niet dat ze een alcoholprobleem hebben of verslaafd zijn.

Je hebt waarschijnlijk een alcoholverslaving wanneer je:

  • man > 21 glazen of vrouw > 14 glazen per week drinkt
  • drinkt om verkeerde redenen (spanningen kwijtraken, somberheid/angst wegdrinken)
  • drinkt op ongepaste momenten (‘s morgens voor het werk, als je nog moet autorijden of voor je kinderen moet zorgen)
  • een slok alcohol belangrijker wordt dan al het andere in de wereld

http://www.alcoholhulp.be/probleemgebruik-risicos