Hart-en vaatziekten

Hart & Vaat ziektes wat is dit nou precies?

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten.

Het is dan ook een erg uitgebreid onderwerp. Daarom kan hier niet tot in detail alles worden besproken. Als je meer wilt weten, kun je op een aandoening klikken.

Hart- en vaatziekten behoren in Nederland tot de belangrijkste doodsoorzaak, zowel bij mannen als bij vrouwen. Eén op de drie Nederlanders sterft als gevolg van een hart- of vaatziekte.

Hart- en vaatziekten: Cijfers van de Hartstichting over het jaar 2009
hart-en vaatziekten

Mannen
Bij mannen van de leeftijd van 0-54 jaar stierf 1.197 ten gevolge van een hart- en vaatziekte. Dit is 19% van het totaal aantal overlijden. Bij mannen ouder dan 85 jaar was 26% (4.954 doden).
Voor mannen ouder dan 85 jaar zijn hart- en vaatziekten de meest voorkomende oorzaak van sterfte.

Vrouwen
Het aandeel van hart- en vaatziekten in de totale sterfte bij vrouwen in de leeftijd van 0-54 jaar was met 696 doden 15%.
Bij vrouwen van 85 jaar en ouder was dit 37% (10.908 doden).
Onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten nog steeds de meest voorkomende oorzaak van sterfte in Nederland.

Grofweg kun je hart- en vaatziekten verdelen in vier categorieën.

Aangeboren afwijkingen. Het hart wordt al vroeg tijdens de periode in de baarmoeder ontwikkeld en daar kan veel fout gaan. Voorbeelden van aangeboren hartziekten zijn: hartblok (=soort hartritmestoornis), hartklepafwijkingen en hartritmestoornissen,
Aandoeningen door vernauwing of blokkering van de bloedvaten. Als bloedvaten worden geblokkeerd, kan er geen bloed meer naar het weefsel achter die blokkade komen. Dat weefsel krijgt dan te weinig zuurstof en voedingsstoffen en kan daardoor afsterven. Ook bij een vernauwing kan soms een tijdelijk zuurstoftekort ontstaan, waardoor je last van bepaalde klachten kunt krijgen. Voorbeelden: angina pectoris, hartinfarct, beroerte, trombose en etalagebenen.
Infectie of ontsteking van het hart. Voorbeelden: endocarditis (=ontsteking van het hart), myocarditis (=ontsteking van de hartspier), pericarditis (= ontsteking van het hartzakje) en het pantserhart (hierbij is er een harde kalkschil om het hart gevormd).
Overige aandoeningen. Hartklepafwijkingen en hartritmestoornissen kunnen aangeboren zijn, maar kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.
Verder zijn er nog een aantal aandoeningen die niet in één van de hiervoor genoemde categorieën vallen, zoals: cardiomyopathie (= hartspierziekte), harttamponade (= hartzakje met vochtophoping), aneurysma, pulmonale arteriële hypertensie en hartfalen.

Hart- en vaatziekten: oorzaken
De oorzaak van hart- en vaatziekten is afhankelijk van de aandoening die je hebt.

Er zijn wel factoren die de kans op het ontwikkelen van een hart- en vaatziekte verhogen, zoals:

  • Roken
  • hoog cholesterolgehalte
  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Als hart- en vaatzieken in de familie voorkomen oftewel erfelijk.