diabetes1

Wat is diabetes oftewel suikerziekte nou eigenlijk precies?

Het wordt ook wel suikerziekte genoemd. De officiële naam is diabetes mellitus.

Bij diabetes kan het lichaam je bloedsuiker niet meer goed in balans houden. Normaal regelt je lichaam de bloedsuikerspiegel heel precies, met het hormoon insuline. Mensen met diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort diabetes.

Als insuline zijn werk niet (goed) kan doen, loopt je bloedsuikerspiegel (veel) te hoog op. Als er lang veel suiker in je bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk en goed te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

De cijfers
Het is de meest voorkomende ziekte in Nederland. Het is een chronische ziekte die voor veel andere problemen zorgt: deze ziekte heeft namelijk een domino-effect. Veel mensen met deze ziekte krijgen ook te maken met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, uitval van nieren en slechtziendheid.

Deze cijfers zijn grotendeels afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

het aantal Nederlanders die weten dat ze het hebben is 740.000.
het aantal mensen bij wie de diagnose nog niet is gesteld is minstens 250.000.
In totaal zijn er in Nederland zo’n miljoen mensen met diabetes.
Jaarlijks horen 71.000 Nederlanders dat ze diabetes hebben. Dat zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen.
In Nederland overlijden jaarlijks evenveel mensen aan diabetes als aan borstkanker, namelijk ruim 3.000. Dat zijn 8 mensen per dag. Daarnaast overlijden er nog veel meer mensen aan de gevolgen van diabetes, waardoor het getal naar schatting boven de 10.000 uitkomt.
Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Een op de tien heeft type 1.
Het aantal Nederlanders met diabetes is tussen 2000 en 2007 met ruim de helft gestegen (55%).
Als het zo doorgaat, zullen in 2025 ruim 1,3 miljoen Nederlanders de diagnose diabetes hebben. Met daarnaast een onbekend aantal mensen bij wie het nog niet is ontdekt.
3 vormen van diabetes

Type 1
Type 1 werd vroeger ook wel ‘jeugddiabetes’ genoemd, maar dat is technisch niet correct. Je kunt het op alle leeftijden krijgen. Het wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Eén op de tien mensen met diabetes heeft type 1.

Diabetes type 1 komt veel minder vaak voor dan type II, maar heeft grote invloed op iemands leven. Dat komt omdat de behandeling zo ingrijpend is: alle dagen insuline spuiten en de bloedsuiker checken. Nooit een dagje vrij.

Type 2
Werd vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Maar nu komt het ook voor bij jongere mensen. Type 2 is een ingewikkelde stofwisselingsziekte. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.

Het gebeurt vaak dat mensen al een paar jaar type 2 hebben voordat het ontdekt wordt. Want veel klachten zijn vaag, waardoor je nauwelijks merkt dat er wat aan de hand is. Daarom is het goed dat er steeds meer aandacht is voor deze ziekte. Dan wordt het ook eerder ontdekt.

En als derde: Zwangerschapsdiabetes
Gelukkig is dit type meestal maar tijdelijk en ontstaat deze tijdens de zwangerschap rond de 28ste week onder invloed van hormonen.

In het lichaam van een zwangere vrouw verandert veel. Je maakt bijvoorbeeld andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt.

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan, zodat er toch genoeg insuline is om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of niet genoeg. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Daarom is het goed dat je wel een behandeling voor zwangerschapsdiabetes krijgt.

Zorg rondom diabetes
In het artikel “Zorg rondom diabetes” kunnen diabetici eenvoudig zien welke zorgaanbieders voor hen relevant zijn.

Tevens biedt deze pagina:

een overzicht van alle vergoedingen bij diabetes
een selectie van objectieve achtergrondinformatie
een zorghulp app
de mogelijkheid om een deskundige te raadplegen
Ook kunnen diabetici via het artikel meer informatie vinden op onze diabetes pagina op eigengezondheid.nl, waar bezoekers meer kunnen lezen over behandelingen, de gevolgen van diabetes en tips voor in het dagelijks leven.

zwangerschapsdiabetes

De Gezondheidsvoordelen van Cacao voor diabetes
Gezonde Chocolade stelt het lichaam beter in staat om insuline te gebruiken en verbetert de insulineresistentie, een aandoening die kan leiden tot diabetes.

Cacao kan helpen bij de verhoging van stikstofmonoxide niveaus om te helpen bij de stabilisatie van het bloedsuikergehalte.

De toename in stikstofmonoxide verbetert ook de gezondheid van de bloedvaten en het beperkt de schade van diabetes aan de kleine vaten.

Het is natuurlijk wel belangrijk om Gezonde Chocolade te consumeren. Reguliere pure chocolade bevat veel ongezonde chemische toevoegingen, zoals (trans)vetten, suikers en conserveermiddelen, die het risico op diabetes juist weer verhogen. Dus weet zeker dat je de juiste pure chocolade eet: pure Gezonde Chocolade!