wat is een melanoom

Wat is een melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en is meestal te herkennen doordat de moedervlek verandert, jeukt of gaat bloeden. Melanomen kunnen op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het is de snelst groeiende vorm van kanker maar het is wel een kleine ziekte, ongeveer 1 op de 50 personen in Nederland ontwikkelt een melanoom. De meeste gevonden melanomen in Nederland zijn gelukkig nog jong (95%) en kunnen daarom zonder problemen weggehaald worden.

Lees hier 5 belangrijke tips om melanomen zo vroeg mogelijk op te sporen bij uzelf of bij degene waar u om geeft.

Smeer regelmatig

De beste preventie is het voorkomen dat uw huid verbrandt. Een bruine huid is niet altijd een teken dat uw huid gezond is. Dit is vooral van belang voor kinderen omdat een aantal keer hevig verbranden als je jong bent het risico op melanomen sterk doet groeien. Dus smeer iedere twee uur.

 Bepaal uw risicoprofiel

Heeft u veel moedervlekken, een lichte huid, familiaire aanleg, veel zonuren gehad of bent als kind een aantal keer verbrand, doe dan een scan en kijk of u aanleg heeft om melanomen te ontwikkelen. Op basis van uw risicoprofiel krijgt u vervolgens instructies in de App.

Bouw uw eigen moedervlek CV

De belangrijkste indicatie voor een melanoom is een nieuwe of veranderende moedervlek op de huid. Bepaal uw profiel en maak een fotoalbum van uw moedervlekken zodat u voorbereid bent en aan uw arts wilt laten zien dat de moedervlek verandert.

Check uw partner

De meest gevaarlijke melanomen ontwikkelen zich op plekken die u zelf niet in de gaten kunt houden. Dus hou uw partner goed in de gaten, zoals bijvoorbeeld de rug van mannen of de achterkant van de benen bij vrouwen.

Ga op tijd naar uw huisarts

Melanomen zijn de meest levensbedreigende vorm van huidkanker. In Nederland sterven meer mensen aan een melanoom dan in het verkeer. Ongeveer de helft van de personen die overlijden aan een melanoom zijn mannen van boven de 50, die of weinig aandacht geven aan hun huid of geen partner meer hebben die hem in de gaten houdt. Daarom is het belangrijk dat u gelijk naar uw huisarts gaat als u zich zorgen maakt over een moedervlek.